قند موجود در استویا با نام Rebaudioside یا به اختصار (Reb A)، شناخته شده است. این قند خاص حدود ۳۰ تا ۲۲۰ برابر شیرینتر از قند معمولی است بههمین دلیل میتوان از آن در حجم کمتری نسبت به قند و شکر معمولی در صنعت غذا استفاده کرد.
تفاوت قند Reb A موجود در استویا با سایر قندها چیست؟
Reb A که به نام «استویول گلیکوزید» هم شهرت دارد، مادهای دیترپن گلیکوزیدی است که در ساختمان اصلی خود زنجیرهای از قندهای گلوکز و رامنوز دارد. این ترکیبها در روده شکسته و به قندهای ساده و مادهای بهنام استویول تبدیل میشوند. استویول در مرحله بعدی بهصورت استویول گلیکوزید از طریق ادرار از بدن ما دفع خواهد شد. به این ترتیب، چیزی جز قندهای مفید موجود در استویا بعد از مصرف آن در بدن باقی نمیماند.
مصرف شیرین گیاه، مورد تایید مراجع معتبر غذایی مانند سازمان غذا و داروی آمریکا هم است؟
هرچند استویا یا شیرین گیاه، سابقهای طولانی بهعنوان شیرینکننده نوشیدنیها و غذاهای مختلف در زادگاه خود، آمریکای لاتین، دارد، اما تا سال ۲۰۰۸ این گیاه و مشتقات آن فقط بهعنوان مکمل غذایی به فروش میرسیده است. از آن سال به بعد و به دنبال انجام برخی آزمایشهای حیوانی و اثبات بیضرر بودن آن، استفاده از آن در نوشیدنیها و خوراکیها بهعنوان یک ماده شیرینکننده، سالم شناخته شد. موضوع قابلتوجه این است که هرچند سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) استفاده از استویا را رد نمیکند، ولی هنوز هم برای آن تاییدیهای صادر نکرده است و سازمانهای ذیربط اروپایی نیز آن را تایید نکردهاند.
آیا میتوان از استویا فقط در صنعت غذا استفاده کرد یا میتوان آن را در منزل هم به کار برد؟
آنچه بهعنوان استویا و مشتقات آن با نام Stevia sweetener مورد پذیرش و استفاده قرار گرفته است، عبارت از موادی با نامهای Reb A , Steviol glycoside یا مجموعه قندهای استخراج و خالصسازیشده از برگهای گیاه است؛ نه خود برگهای گیاه. بههمین دلیل آنچه از استویا برای استفاده در صنایع غذایی به کار میرود یا در منزل میتوان از آن استفاده کرد، قندهای خالصسازی شده شیرینگیاه است و در هیچ موردی مصرف مستقیم برگهای این گیاه، توصیه نمیشود.